Sztuczny język

1. Czy sztuczny język zastąpi degustatorów?
2. Co odkryli naukowcy z University of Glasgow?
3. Na czym polega innowacyjność wynalazku?

Czy sztuczny język zastąpi degustatorów?

Doskonale wiemy, że wraz z rozwojem cywilizacji prym dziś wiedzie dziedzina, którą określamy mianem sztucznej inteligencji. Gdybyśmy mieli najprościej zdefiniować ten znany już wielu ludziom epitet, to jest to rodzaj inteligencji, którą wykazują przedmioty za sprawą wdrożenia odpowiedniego ich zaprogramowania.  Przykładem sztucznej inteligencji są komputery, roboty oraz wszelkie urządzenia codziennego użytku, które ułatwiają nam życie.  Według wielu socjologów, wkrótce sztuczna inteligencja wyprze wiele zawodów wykonywanych do tej pory przez człowieka.  Co ciekawe, nie mamy tu tylko na myśli zastąpienia rąk ludzkich przysłowiowym robotem. Wdrożenie automatyzacji pozbawi niebawem pracy nawet dziennikarzy, telemarketerów, a nawet chirurgów! Ciekawą profesją zajmują się tzw. kiperzy, którzy zajmują się testowaniem jakości kaw, herbat i alkoholi pod względem smaku, wyglądu i zapachu. Okazuje się, że i ten zawód zlikwidujemy wkrótce poprzez…sztuczny język!

Co odkryli naukowcy z University of Glasgow?

Trudno  w to uwierzyć, jednak wspomniani powyżej badacze na skutek wielu badań naukowych opracowali  imitację języka. Służyć on nam będzie do sprawdzania na przykład smaku whisky. Co istotne, nie jest to wynaleziony pierwszy na świecie sztuczny język. Ten o którym mówimy ma takie rodzaje kubków smakowych, które pozwolą na precyzyjniejsze odczucie nawet subtelnych smaków. Ponadto, w przypadku tego ,,wynalazku” możemy zwiększyć przekaz informacji o smakowych próbkach.

Na czym polega innowacyjność wynalazku?

Naukowcy, preparując imitujące ludzki język ,,narzędzie”, wykorzystali specyficzne cechy fizyczne takich metali jak: aluminium i złoto. Zanurzyli w cieczy ich minimalne kawałeczki, które po połączeniu ze sobą utworzyły wzór szachownicy. Badacze  spostrzegli, że zanurzone w cieczy metale różnią się od siebie metodą, w jaki pochłaniają światło. Pozwoliło im to zatem rozróżnić przeróżne gatunki whisky. Zaletą w/w metali jest fakt, że ich cząstki są w przybliżeniu 500 razy mniejsze w porównaniu do ludzkich kubków smakowych. Sztuczny język potrafi wyodrębnić subtelne różnice pomiędzy napojami z niesamowitą precyzją, a nawet trafnie określić wiek trunku. Omawiane urządzenie może służyć tez do sprawdzenia jakości żywności oraz określić czystość wody.

2 komentarze do “Sztuczny język

  • 4 kwietnia 2022 o 23:33
    Permalink

    Myślę, że w pewnych rzeczach nie da się całkowicie zastąpić człowieka…

    Odpowiedz
  • 14 kwietnia 2022 o 22:30
    Permalink

    Troszkę mnie,aż przeraziło…chyba za bardzo działa wyobraźnia. Ale jeśli przyniesie dobre skutki dla smakoszy ….

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *