HORECA

Pierwsza autonomiczna restauracja fast food

Czy pierwsza autonomiczna restauracja fast food zastąpi pracę człowieka?
Zalety robotów w gastronomii

Czy pierwsza autonomiczna restauracja fast food zastąpi pracę człowieka?

W ostatnich latach koszty pracy w gastronomii rosną dynamicznie. W Polsce minimalna stawka godzinowa dla pracowników restauracji wynosi obecnie 30 zł, a w Kalifornii w 2024 roku wzrośnie do 20 dolarów, czyli około 84 zł. To ogromne obciążenie dla biznesu gastronomicznego, które powoduje znaczne obniżenie jego rentowności. Aby rozwiązać ten problem, trzy amerykańskie firmy Miso Robotics, PopID oraz Cali Group, nawiązały współpracę i stworzyły pierwszą na świecie w pełni autonomiczną restaurację fast food. W CaliExpress by Flippy pracują tylko roboty, które przygotowują i serwują klientom zamówione posiłki. Pierwsza autonomiczna restauracja fast food to szansa dla biznesu!

Zalety robotów w gastronomii

Zastąpienie pracowników robotami ma wiele zalet. Pozwala nie tylko ograniczyć koszty działalności, ale także zapewnia szybszą produkcję dań, wyższy poziom higieny. Takie rozwiązanie eliminuje również potrzebę doszkalania pracowników gastronomii. W CaliExpress by Flippy zastosowano najbardziej zaawansowane systemy w technologii żywności. Zarówno stanowiska do grillowania, jak i smażenia są w pełni zautomatyzowane, zasilane przez autorską, najnowocześniejszą sztuczną inteligencję i robotykę. Klienci po zalogowaniu się na konta PopID, w kioskach do składania zamówień będą mogli obserwować, jak ich jedzenie jest przygotowywane. Każdy klient dostanie też spersonalizowane rekomendacje odnośnie do zamówień. Pomysłodawcy pomyśleli też o możliwości sprawnego opłacenia posiłku.

Zastąpienie żywych pracowników robotami ogranicza koszty działalności, zapewnia szybszą produkcję dań, a także wejść na wyższy poziom higieny. Firma Miso Robotics odgrywa kluczową rolę w nowym projekcie, ponieważ stworzyła pierwszego na świecie robota sterowanego AI, zajmującego się smażeniem frytek. PopID odpowiada za wdrożenie rozwiązań upraszczających składanie zamówień i dokonywanie płatności, a Cali Group zajmuje się dostosowaniem lokalu do nowej technologii.

CaliExpress by Flippy to tylko początek. W najbliższych latach możemy spodziewać się, że coraz więcej restauracji będzie wykorzystywać roboty do obsługi klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *