HORECAPRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Jak przyciągnąć klientów do restauracji?

1. Jak przyciągnąć klientów do restauracji? Co sprawia, że restauracja jest atrakcyjna w naszych oczach?
2. Dobra reklama gwarancją sukcesu w branży gastronomicznej
3. Istotne stałe, smaczne menu z sezonowymi pysznościami
4. Jak przyciągnąć klientów do restauracji? Celebrujmy w naszej restauracji różne święta…

Jak przyciągnąć klientów do restauracji? Co sprawia, że restauracja jest atrakcyjna w naszych oczach?

Restauracje i lokale gastronomiczne z reguły są w powszechnym wyobrażeniu miejscem, gdzie możemy smacznie zjeść. Podstawowe czynniki, które zachęcają do odwiedzania restauracji to, rzecz jasna, smaczne potrawy w rozsądnej cenie i ładny wystrój. Krótki czas oczekiwania na posiłek i miła obsługa to kolejne atuty. Powodem, dla którego odwiedzamy restauracje, jest chęć spotkania w miłym gronie oraz zjedzenie wyszukanych potraw, których nie mamy ochoty ani czasu przygotowywać samemu w domu. Motywacją do skorzystania z oferty lokali gastronomicznych są również uroczystości rodzinne, spotkania firmowe czy biznesowe. W obecnych czasach konkurencja w branży gastronomicznej jest duża, dlatego właściciele restauracji zaczynają rozszerzać swoją ofertę. Będąc szefem restauracji musimy pamiętać również, że zadbanie o dobry marketing w sieci, pozwalający dotrzeć do dużej grupy odbiorców, to współczesne must-have. Jak przyciągnąć klientów do restauracji? Z jakich narzędzi marketingu najlepiej korzystać?

Dobra reklama gwarancją sukcesu w branży gastronomicznej

W dzisiejszych czasach w kwestii marketingu omawianej branży, nie wystarczy już posiadać wizytówek, plakatów, bilbordów oraz dobrze wypozycjonowanej i widocznej strony internetowej. Te środki są niezwykle pomocne, jednakże powinniśmy nieco rozszerzyć nasze działania. Współcześnie dużą rolę odgrywa widoczność w portalach społecznościowych, popularnie zwanych social media (ang. media społecznościowe). Mamy ich szeroki wachlarz: od tych bardziej biznesowych (Linkedin), po te adresowane dla większości (Facebook, Instagram, Tik Tok). Jeśli zamierzamy dotrzeć do szerokiego grona odbiorców z każdej grupy społecznej, warto zadbać o zaistnienie we wszystkich serwisach z wyżej wymienionych. Wszystko zależy od specyfiki oferty naszej restauracji. Jeśli zajmujemy się organizacją spotkań biznesowych i firmowych, należy większy nacisk położyć na reklamę w mediach społecznościowych poświęconych biznesowi. Ważne, by były adresowane do menagerów oraz właścicieli firm. Takim portalem bezsprzecznie jest Linkedin. W jaki sposób? Jak przyciągnąć klientów do restauracji?

Najbardziej skutecznym środkiem w tym przypadku okażą się z pewnością posty animowane lub zdjęcia z krótkimi, skondensowanymi frazami. Dlaczego? Współczesny odbiorca nie lubi długich, nasyconych długimi zdaniami wielokrotnie złożonymi tekstów. W zamian za to chętnie ogląda prezentacje multimedialne, zdjęcia lub krótkie filmy animowane z przyjemną muzyką w tle. Bezsprzecznie z omawianym zjawiskiem mamy do czynienia w branży gastronomicznej. Sami przyznacie, że ,,ślinka cieknie”, gdy obserwujemy efektywnie podane ulubione z wybranego menu danie w ciekawej aranżacji. Warto więc skorzystać z usług agencji interaktywnych, w których specjaliści podejmą się takich działań i stworzą dla nas plan komunikacji w social mediach.  Profesjonalne posty animowane lub videoposty, będą odgrywały rolę magnesu przyciągającego do nas klientów, co z pewnością przełoży się na zwiększenie obrotów i popularności restauracji, nie tylko na rynku lokalnym.

Istotne stałe, smaczne menu z sezonowymi pysznościami

Zapewne lubicie, gdy Wasza ulubiona restauracja posiada stałe menu z potrawami, które najbardziej preferujecie. Dobrze bowiem, gdy konkretny lokal kojarzy nam się z jego charakterystycznymi daniami. Warto jednak wdrożyć w kartę dań tzw. potrawy sezonowe z produktów, do których mamy akurat dostęp o danej porze roku. Świetnym przykładem może być tu zupa krem z dyni w październiku lub deser na bazie truskawek w czerwcu. Ekonomiczne to, i przyjemne dla podniebienia, prawda?

Jak przyciągnąć klientów do restauracji? Celebrujmy w naszej restauracji różne święta…

Doskonałym sposobem, by trafić do serc klientów jest przygotowywanie niespodzianek i przysmaków, związanych z przeróżnymi świętami i tradycjami, a także zadbanie o odpowiedni wystrój. Mogą być to zarówno święta tradycyjne, narodowe, a także te, które dotarły do nas z zagranicy. Przykładem mogą być dania  wigilijne w grudniowym menu, czy obecność rogalików świętomarcińskich w wykazie deserów listopadowych. Całkiem dobrym pomysłem są również przemyślane promocje drinków czy ciasteczek w kształcie serc z okazji Dnia Kobiet czy walentynek.

Warto mieć odnotowane wszystkie obrzędy, które możnaby zaakcentować czy to w wykazie dań, czy to w wystroju naszej restauracji. Będąc właścicielem restauracji nie bagatelizujmy świąt typu: Dzień Dziecka, mikołajki, andrzejki, sylwester, Dzień Chłopaka, a nawet Dnia Pizzy. To, że dla nas niektóre obrzędy są trywialne i zbyteczne, nie oznacza, że taką samą wartość stanowią dla innych. W tym biznesie liczy się EMPATIA i spojrzenie na kuchnię z perspektywy ludzi, do których adresujemy naszą ofertę. A – jak wiemy – najlepiej trafiać do dużego grona odbiorców.

2 komentarze do “Jak przyciągnąć klientów do restauracji?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *