ROLNICTWO

Najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę

1. Czym się kierować, by wybrać najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę
2. Cechy charakterystyczne mieszańców typu flint i dent
3. Najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę a mieszaniec typu flint
4. Charakterystyka mieszańca typu dent

Czym się kierować, by wybrać najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę

Priorytetem w tej kwestii jest, byśmy sugerowali się przede wszystkim parametrami warunkującymi jakość i wartość odżywczą wybieranego gatunku. Kolejną kwestią jest również szeroko pojęta wartość gospodarcza naszego przedsięwzięcia. W definicji tej zamieszczamy oczywiście wydajność. Istotnym jest, by kukurydza była wysoka, mocno ulistniona Wówczas z jednego hektara mamy mnóstwo tzw. suchej masy. Wiemy przecież, że objętość kiszonki jest później znacznie mniejsza. Najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę to dziś istotne zagadnienie. By uzyskać zatem pożądaną objętość, konieczna jest stosunkowo jej dużą ilość brutto.

Ponadto ważne, byśmy wybrali odmianę kukurydzy charakteryzującą się liśćmi na długo pozostającymi w kolorze zielonym (tzw. stay green).. Taka  roślina bowiem zachowuje zdolność do ukiszenia również w czasie lat bardzo upalnych i suchych.  Warto też, by zadbać o dobór odmiany takiej kukurydzy, która posiada też spory udział ziarna w stosunku do ogólnej masy rośliny. Wiadomym jest, że trzeba tutaj odnaleźć przysłowiowy złoty środek. Ciężko jest wybrać odmianę i tolerancyjną na suszę, i o sporej objętości długo zielonych liści. Równie ważna dla producenta rolnego jest też jakość i ilość ziaren.

Cechy charakterystyczne mieszańców typu flint i dent

Jeśli chcemy wybrać odpowiednią odmianę kukurydzy na kiszonkę, warto oprócz powyższych ogólnych wskazówek przeanalizować cechy obco brzmiących powyższych konkretnych odmian.

 Zatem Flint i Dent, różnią się przede wszystkim budową ziarna i wyglądem całej rośliny. Oprócz tego mają również  odmienne wymagania co do szeroko pojętych działań agrotechnicznych. W obecnych czasach, mamy dostęp do wielu mieszańców, mających ziarno pośrednie fint/dent. Skupiają one najważniejsze walory obu różnych pod względem genetycznym rodzajów ziarna. Zdarzają się też odmiany ziaren mocno zbliżonym do czystego rodzaju flint lub dent.

Najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę a mieszaniec typu flint

Najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę, jak wspomnieliśmy w pierwszym akapicie znajdują być może odzwierciedlenie w analizie mieszańca typu flint. Wymieńmy zatem jego nadrzędne cechy, co pomoże nam zdecydować, czy nasze warunki agrotechniczne są w stanie sprostać uprawie tejże mieszanki.

flint charakteryzuje ziarno okrągłe, twarde, gęste i średniej wielkości, o obszernej warstwie szklistego, białkowego bielma;

– szybki początkowy rozwój, kwitnienie, dobra tolerancja na zimno i chłodną glebę do siewu (nawet 5-6 stopni Celsjusza);

– sprawdza się w dużych gospodarstwach, w których trzeba wcześnie rozpocząć siewy np. wczesną i chłodną wiosną oraz na terenach z reguły chłodniejszych;

– oddaje mniej wilgoci, ma niższy potencjał plonowania;

– sprawdza się w produkcji kasz i mąk;

– doskonała jako pasza treściwa dla bydła mlecznego, zważywszy na niepełne trawienie zawartej skrobi w żwaczu i przesunięcie procesu do jelita cienkiego. Daje to większą wydajność mleka u krów żywionych taką paszą. O strawności włókien, skrobi i tłuszczy jest mowa w pokrewnym artykule, istniejącym w serwisie Expert Branżowy. pl. Analizując powyższe cechy mieszańca kukurydzy typu flint, możemy wstępnie przyjąć tę odmianę za dość korzystną jeśli chodzi o przetworzenie jej na kiszonkę. Przejdźmy jeszcze do zestawienia jej z inną popularną mieszanką, mianowicie typu dent.

Charakterystyka mieszańca typu dent

Przyjrzyjmy się zatem cechom odmiany tego mieszańca, a więc:

dent posiada ziarna płaskie i wydłużone, z wyróżniającym zagłębieniem na szczycie. Są one pomarszczone i wklęsłe, dlatego zwykliśmy to ziarno nazywać ,,końskim zębem”, zważywszy na łudzącą imitację;

– odmiana ta charakteryzuje się niską tolerancją na chłody, dlatego też rozwija się powoli i stosunkowo późno kwitnie. Gleba, na której planujemy jej wysiew powinna przekroczyć 10 stopni Cejsjusza.

– w porównaniu do odmiany typu flint, posiada wyższy potencjał plonowania jeśli chodzi o suche ziarno, zatem sprawdza się w produkcji skrobi i alkoholu;

– najlepiej wysiewać je na glebach lżejszych i w rejonach cieplejszych;

– w porze żniw, ostatecznie ziarno z mieszańca dent  jest o około  3 % bardziej suche od poprzednika, zatem w ostatnim stadium rozwoju oddaje mnóstwo wody.

Odmian kukurydzy, mających swoje zastosowanie w produkcji kiszonki powstaje coraz więcej. Na podstawie informacji wstępnych oraz porównania dwóch mieszańców możemy już ocenić, że odmiana flint nadaje się do tego idealnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *