Jak wyposażyć cukiernię?
Jak wyposażyć cukiernię? Na co zwrócić uwagę?
Jaki sprzęt pomoże nam sprawnie prowadzić cukiernię?
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę i jakie gadżety przydadzą się w kuchni?
Jak wyposażyć cukiernię? Na co zwrócić uwagę?
Opanowanie sztuki pieczenia wymaga poświęcenia, praktyki, cierpliwości i poczucia smaku. Rozpoczęcie działalności piekarniczej wymaga sporych nakładów pieniężnych na zakup najwyższej jakości sprzętu piekarniczego. Jeśli jesteś piekarzem planującym założyć własną firmę piekarniczą, prawdopodobnie masz już za sobą część sprecyzowanych, potrzebnych do realizacji planów. Wraz z dobrze rokującą lokalizacją firmy, zespołem profesjonalnych cukierników i pysznym menu, musimy zainwestować w najwyższej klasy narzędzia do pieczenia, które pomogą w przygotowaniu, pieczeniu i serwowaniu jedzenia.Niezależnie od tego, czy oferujemy pyszne wypieki na szybką przekąskę, artystycznie udekorowane ciasta, czy tradycyjny chleb rzemieślniczy, odpowiednie wyposażenie kuchni naszej piekarni – cukierni, znacząco przyczyni się do poprawy wydajności, co przełoży się na zadowolenie klientów – a co za tym idzie – wyniki finansowe.
Jaki sprzęt pomoże nam sprawnie prowadzić cukiernię?
Dla piekarza i cukiernika, działającego na większą skalę, sprzęt do pieczenia jest podstawą udanego biznesu. Oto lista wyposażenia kuchennego, które powinniśmy mieć na w kuchni cukierniczej:
- piekarnik – jest bez wątpienia najważniejszym wyposażeniem piekarni. Zarówno piekarniki gazowe, jak i elektryczne nadają się do użytku w warunkach biznesowych. Ciasta i ptysie najlepiej pieką się w piekarnikach elektrycznych, podczas gdy piekarniki gazowe są idealne do wilgotnych wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka i tym podobne. Piece gazowe mają większą pojemność i miejsce do przechowywania, dzięki czemu świetnie sprawdzają się przy dużych zamówieniach;
- kuchenka mikrofalowa – kuchenka mikrofalowa jest niezbędna do podgrzewania wypieków lub chleba. Kilka piekarni stosuje konwekcyjno-mikrofalowe piece kombinowane, które są doskonałe do podgrzewania dużych ilości wypieków. Jeśli chcemy, aby jedzący klienci mogli przebywać w naszej przestrzeni rzemieślniczej, to kuchenka mikrofalowa jest mądrą inwestycją;
- komercyjna lodówka i zamrażarka, jest niezbędna do przechowywania bitej śmietany, półproduktów koniecznych do produkcji ciasta i innych produktów, wymagających przechowywania w warunkach chłodniczych.. Pojemność lodówki powinna wynosić około 500 litrów. Dobrze by było, gdyby miała obudowę ze stali nierdzewnej oraz dwudrzwiowy pionowy agregat chłodniczy statyczny i wyświetlacz cyfrowy. Lodówka powinna być w stanie przechowywać wiele produktów i utrzymywać świeżość żywności przez dłuższy czas.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę i jakie gadżety przydadzą się w kuchni?
Aby otworzyć udaną cukiernię, musimy zainwestować nie tylko w wysokiej jakości sprzęt piekarniczy, ale i drobne i stosunkowe niedrogie, lecz przydatne gadżety cukiernicze. Powierzchnie do gotowania i blaty natomiast powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ są łatwe w sterylizacji i zapobiegają przenoszeniu niepożądanego nadmiaru ciepła na kluczowych etapach procedury przygotowania ciast. Betonowe blaty są solidne, granit jest chłodniejszy nawet niż stal nierdzewna, a powierzchnie drewniane są niedrogie. Wybierzmy zatem odpowiednią kombinację powierzchni w zależności od menu piekarni i wymagań dotyczących przygotowania.
A oto lista narzędzi, które zawsze musimy mieć w swojej kuchni:
- noże;
- różne rozmiary łyżek miarowych;
- deski do krojenia;
- garnki i patelnie;
- miski do mieszania;
- robot kuchenny;
- mikser;
- mikser z wieloma ustawieniami;
- pojemniki hermetyczne.
Przed zakupem sprzętu piekarniczego należy wziąć pod uwagę następujące aspekty:
- jakość – wybierzmy sprzęt, który jest niezawodny i wysokiej jakości;
- przestrzeń – kupujmy sprzęt kuchenny, który będzie pasował do naszej przestrzeni kuchennej i będzie prosty w użyciu;
- konserwacja – aby inwestycja w sprzęt piekarniczy była opłacalna, konserwacja sprzętu i przestrzeni kuchennej jest niezbędna. Przed zakupem zastanówmy się, jak najłatwiej byłoby go wyczyścić, . Aby zagwarantować maksymalne wykorzystanie, nauczmy pracowników, z jaką częstotliwością konserwować i czyścić konkretny sprzęt kuchenny.