Jak organizować pracę w cukierni?
Jak organizować pracę w cukierni? Co jest ważne w prowadzeniu cukierni?
Jak działają profesjonaliści?
Stanowiska kuchenne w cukierni
Patenty, które ułatwią pracę w cukierni
Jak organizować pracę w cukierni? Co jest ważne w prowadzeniu cukierni?
Cukiernia to ważna część branży restauracyjnej. Produkujemy w niej ciasta, ciasteczka, ciastka i inne słodycze, które są sprzedawane w restauracjach, kawiarniach i sklepach spożywczych. Dzielimy je na małe lub duże, a ich wielkość zależy od ilości produkowanych produktów. Małe cukiernie mogą produkować tylko kilka rodzajów słodyczy, podczas gdy w dużych jesteśmy w stanie produkować szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Cukiernie dzielimy zwykle na kilka działów: wypiek, wykańczanie i ekspedycja. Dział wypieku odpowiada za wypiekanie ciasta i ciasteczek, natomiast wykańczania odpowiada za dekorowanie ciasta i ciasteczek. W dziale ekspedycji pakujemy gotowy produkt.
Pomieszczenia cukierni powinny być zaprojektowane tak, aby wykluczyć możliwość wystąpienia przeciwprądów w trakcie procesu technologicznego. Powinnniśmy również zadbać o to, by były jasne i dobrze wentylowane W cukierni wykonywane są następujące czynności: przesiewanie mąki i przygotowanie ciasta, formowanie, pieczenie, a także dekorowanie wyrobów po upieczeniu. Produkcja syropów, kremów, ubijanie białek, to kolejne czynności, którymi zajmujemy się w cukierni. Na stanowisku do przesiewania mąki zainstalowane są odpowiednie urządzenia i przesiewacze. Nowoczesne przesiewacze do mąki są kompaktowe i łatwe w obsłudze.
Jak działają profesjonaliści?
Każdy odnoszący sukcesy profesjonalista z branży restauracyjnej czy cukierniczej wie, jak ważne jest organizowanie wewnętrznych operacji restauracji. Bez względu na to, czy nadzorujesz dużą sieć, czy jesteś menedżerem niezależnej lokalizacji, organizacja restauracji jest kluczowa dla zarówno zgodności z przepisami bezpieczeństwa żywności, jak i długoterminowego sukcesu branży usług gastronomicznych.
Oto kilka wskazówek, jak zorganizować działanie cukierni lub restauracji:
- wymień funkcje biznesowe – pogrupuj procesy branży restauracyjnej w sekcje, takie jak administracja, zasoby ludzkie i operacje. Po wyraźnym zdefiniowaniu tych działów zdefiniuj ich specyficzne funkcje;
- zatrudniaj skutecznie – zaprojektuj schemat organizacyjny, który zawiera stanowiska, które Twoja restauracja ma lub musi wypełnić. Wiedza, za co każdy odpowiada w swojej roli, znacznie ułatwi tworzenie opisów stanowisk i rozliczanie innych w ramach zespołów;
- uzyskaj odpowiednią certyfikat szkolenia dla zgodności z przepisami bezpieczeństwa żywności – w bardzo dużej firmie, świadczącej usługi gastronomiczne określony dział działu zasobów ludzkich może być odpowiedzialny za szkolenie ServSafe i powiadamianie personelu o nadchodzących wydarzeniach dla programów certyfikacji szkoleń.
Trzymaj się konsekwentnie spotkań. Bez względu na to, jak rozległa jest Twoja działalność, spotkania są kluczowe dla utrzymania komunikacji i informowania zespołu. Upewnij się, że wszyscy są świadomi nadchodzących wydarzeń i aktualizacji certyfikacji szkoleń, które wpłyną na ich działy. Proces komunikacji, który przebiega sprawnie to klucz do sukcesu nie tylko w branży cukierniczej, ale i w każdym innym rodzaju działalności. Gdy już zorganizujemy biznes gastronomiczny według procesów i ról, możemy rozpocząć organizowanie swojej fizycznej przestrzeni roboczej.
Stanowiska kuchenne w cukierni
Nieodzownym elementem planowania pracy w cukierni jest wyznaczanie stanowisk pracy. Kuchnie w branży restauracyjnej są zazwyczaj organizujemy według stanowisk, które podajemy w podpunktach.
- Strefa służąca do przygotowania i pieczenia ciasta — stanowisko to wymaga otwartej przestrzeni do pracy personelu gastronomicznego. Upewnijmy się więc, czy na blacie jest wystarczająco dużo miejsca, aby osoba zajmująca się żywnością mogła mieszać, kroić, ugniatać i wałkować. Często stanowiska mają otwarte regały i paski magnetyczne, aby zachować więcej miejsca na przechowanie żywności.
- Zadbajmy również o zorganizowanie tzw. ,,gorącej strefy”. Trzymajmy w tym obszarze wszelkie urządzenia, służące do podgrzewania żywności. Nie tylko poprowadzi to każdą osobę, mającą kontakt z żywnością do określonego miejsca podczas podgrzewania żywności. Zmniejszy również prawdopodobieństwo popełnienia błędu w zakresie bezpieczeństwa.
- Kolejną strefą, jaką powinniśmy zorganizować w kuchni cukierniczej to ,,strefa chłodzenia”. Trzymajmy w tym obszarze wszelkie urządzenia, które służą do chłodzenia żywności, od lodówek po zamrażarki. Obszar ten powinien znajdować się z dala od obszaru gorącego, aby uniknąć problemów z bezpieczeństwem lub uszkodzenia sprzętu.
- Sprzątanie — ta przestrzeń, w której powinniśmy zapewnić pracownikom dostęp do zlewu i zmywarki. Zadbajmy tutaj o regał, który służyłby do przechowywania środków czystości.
- W zależności od wielkości cukierni, możemy potrzebować dodatkowych stref. Cukiernię urozmaicić możemy w strefę która służyłaby do przygotowywania deserów lub sałatek owocowych.
Patenty, które ułatwią pracę w cukierni
Wykorzystujmy przestrzeń na ścianach. Półki i stojaki to świetne sposoby na najbardziej produktywne wykorzystanie przestrzeni, zwłaszcza w mniejszej kuchni, która nie ma dostępu do tylu szafek ani spiżarni. Regały i półki zapewniają porządek i łatwy dostęp do produktów dla wszystkich pracowników zajmujących się produkcją wyrobów cukierniczych. Zainwestujmy w witryny cukiernicze, które są niezbędne w każdej kawiarni czy cukierni. Zapewniają one dogodne warunki do przechowywania i ekspozycji słodkości, ciast i deserów. Witryny cukiernicze występują w wersji chłodniczej i neutralnej. Chłodnicze przeznaczamy do przechowywania produktów wymagających niskiej temperatury, takich jak ciasta i lody. Neutralne można wykorzystać do ekspozycji ciastek czy bułeczek, które nie wymagają chłodzenia.
Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie obu rodzajów witryny cukierniczej w swoim lokalu. Pozwala to na zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania dla wszystkich produktów oferowanych przez kawiarnię czy cukiernię. Oprócz swojej najważniejszej funkcji, czyli przechowywania i ekspozycji, witryny cukiernicze mogą także pełnić funkcję dekoracyjną. Wybierając model z szybą prostą lub szybami giętymi, możemy z łatwością dostosować go do wystroju swojej kawiarni czy cukierni.
Na przykład, nasza kuchnia może mieć cały stojak przeznaczony na przyprawy, które są w zasięgu ręki przewodnika cukierni podczas przygotowywania potraw. Projektując cukiernię, pamiętajmy o wygodzie i czystości. Utrzymujmy porządek w lodówce, ponieważ ma to kluczowe znaczenie dla protokołu bezpieczeństwa żywności i wydajności. Trzymajmy artykuły masowe w odległości 4-6 cali od siebie, aby zmniejszyć liczbę gorących punktów powstających w urządzeniach typu piekarnik. Strony internetowe, takie jak National Restaurant Association i programy szkoleniowe ServSafe, mogą być bardzo pomocne w zrozumieniu specyfiki organizacji nie tylko cukierni, ale i ogólnie restauracji.