Jagoda kamczacka
Jakie pochodzenie i właściwości ma jagoda kamczacka?
Właściwości owoców jagody
Jak uprawiać jagodę kamczacką?
Jakie są odmiany jagody kamczackiej?
Jakie pochodzenie i właściwości ma jagoda kamczacka?
Jagoda kamczacka pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, gdzie występuje w stanie naturalnym. W XIX wieku została introdukowana do Kanady i Stanów Zjednoczonych, a w XX wieku do Europy. W Polsce owoc jest uprawiany od lat 90. XX wieku. Roślina jest krzewem o wysokości do 1,5 metra. Owoce są małe, o średnicy około 1 cm, i mają barwę czarno-fioletową. Jagoda kamczacka jest bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty. Ma słodko-kwaśny smak i jest wykorzystywana do produkcji soków, dżemów, kompotów i nalewek.
Właściwości owoców jagody
Roślina jest cennym źródłem zdrowia. Ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Jest również pomocna w leczeniu chorób układu krążenia, chorób oczu i chorób układu pokarmowego.Jej zaletą jest niskokaloryczność oraz fakt, że jest bogata w błonnik. Stanowi też źródło białka i węglowodanów. Polecana jest w diecie osób z nadwagą, otyłością i cukrzycą. Jest smacznym i zdrowym owocem, który może być spożywany na surowo, dodawany do potraw lub przetworzony. Owoc może być stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Walorami jagody kamczackiej są poniższe fakty:
- wzmacnia odporność – jagody kamczackie są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C pomaga organizmowi zwalczać infekcje i choroby;
- poprawia krążenie krwi – jagody kamczackie zawierają antocyjany, które są związkami o działaniu przeciwutleniającym. Antociany pomagają poprawić krążenie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca i udaru mózgu;
- chroni przed nowotworami – jagody kamczackie zawierają polifenole, które mają działanie przeciwnowotworowe. Polifenole pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA i prowadzić do rozwoju nowotworów;
- poprawia wzrok – jagody kamczackie zawierają luteinę i zeaksantynę, które są składnikami plamki żółtej w oku. Luteina i zeaksantyna pomagają chronić oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV i światło niebieskie;
- wspomaga pracę mózgu – jagody kamczackie zawierają flawonoidy, które mają działanie neuroprotekcyjne. Flawonoidy pomagają poprawić pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze;
- poprawia trawienie – jagody kamczackie zawierają błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować wypróżnienia, zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Jak uprawiać jagodę kamczacką?
Roślina jest łatwa w uprawie i niezwykle wytrzymała na niskie temperatury. Znosi mrozy nawet do – 45 stopni Celsjusza, a także okresy ociepleń, którymi charakteryzuje się zima w Polsce. Również zbyt duże wahania temperatur nie są jej straszne. Kwiaty znoszą przymrozki do – 8 stopni Celsjusza. Jagoda ma małe wymagania glebowe. Najlepsze plon daje na glebach żyznych, przepuszczalnych o odczynie lekko kwaśnym o pH 5,5 – 6, dostatecznie wilgotnych, ale nie podmokłych. Wymaga jednak stanowiska słonecznego. Aby posadzić jagodę kamczacką, należy wykonać następujące kroki:
- wykopać dołek na głębokość ok. 40 cm;
- jeżeli gleba nie jest dość żyzna, uzdatnić ją kompostem, obornikiem lub torfem o odpowiednim odczynie pH;
- umieścić sadzonkę w dołku, włożyć na taką głębokość, aby górna warstwa bryły korzeniowej została posadzona na równi z poziomem gruntu;
- po zasypaniu prostować sadzonkę, ubić lekko ziemię i obficie podlewać;
- sadzić w rozstawie co 1 metr i pamiętać, aby posadzić dwie różne odmiany, kwitnące w tym samym czasie.
W czasie kwitnienia i dojrzewania owoców należy je obficie podlewać. Do końca czerwca można krzewy zasilić nawozem wieloskładnikowym. Sadzić jesienią lub wczesną wiosną. Po 4 – 5 latach należy wykonać cięcie korygujące. Cięcie wykonać najlepiej późną jesienią po zbiorze owoców.
Jakie są odmiany jagody kamczackiej?
Jagoda kamczacka jest gatunkiem obcopylnym, dlatego należy posadzić obok siebie co najmniej dwie odmiany, które kwitną w tym samym czasie, aby mogły się nawzajem zapylać.
Najpopularniejsze odmiany do uprawy w Polsce to:
- odmiany wczesne (owocują w 2 połowie maja)
- Czelabinka
- Zojka;
- odmiany średnio wczesne (owocują na przełomie maja i czerwca)
- Atut
- Aurora
- Wojtek;
- odmiany średnio późne (owoce dojrzewają w 1 połowie czerwca)
- Sinoglaska;
- odmiany późne (owoce dojrzewają w 2 połowie czerwca i później)
- Boreal Blizzard
- Honey Bee
- Indigo Gem
- Jugana
- Vostorg.